Ontwerp bestemmingsplan ter inzage

20 december 2023 Matthijs Oppenhuizen

Het ontwerp bestemmingsplan voor Dronter Energie Opslag ligt ter inzage. In dit nieuwsbericht vatten we de inhoud van het plan op hoofdlijnen samen.

Ontwerp bestemmingsplan ter inzage
Het ontwerp bestemmingsplan voor Dronter Energie Opslag (DEO) ligt ter inzage. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in de procedure om de bestemming van het plangebied te laten wijzigen, zodat hier een project voor de opslag van energie mogelijk is. Dit is een vervolg op het voorontwerp bestemmingsplan dat eerder ter inzage heeft gelegen. Zie daarvoor ons nieuwsbericht van 6 september 2022

Het ontwerp bestemmingsplan ligt vanaf 20 december 2023 zes weken ter inzage bij de gemeente Dronten. Hierover is op 20 december 2023 een formele publicatie van de gemeente op de gemeentepagina geplaatst, klik daarvoor hier

Veel aandacht voor landschappelijke inpassing
In het ontwerp bestemmingsplan van DEO is veel aandacht voor de landschappelijke inpassing van de installaties die worden geplaatst. Hieronder vatten we de belangrijkste onderdelen van de landschappelijke inpassing samen. 

  • Ook gedeeltelijke benutting van plangebied wordt landschappelijk ingepast
    Het totale plangebied van DEO is zes hectare groot. Naar alle waarschijnlijkheid worden als eerste fase op een deel van dit plangebied energieopslagsystemen gerealiseerd. Ook in dat geval worden de geplaatste systemen landschappelijk ingepast. Er komt dan een tijdelijke, robuuste rand rondom die systemen. Dus ook als het plangebied van zes hectare nog niet volledig is benut, worden de al wel gerealiseerde systemen zoveel mogelijk aan het zicht onttrokken. Deze tijdelijke robuuste zone wordt circa twaalf meter breed.

  • Definitieve inpassing na volledige benutting van plangebied
    Als op termijn het gehele plangebied van zes hectare is benut voor energieopslagsystemen, wordt de definitieve robuuste rand geplaatst. Deze rand is circa vijftien meter breed.

Hieronder ziet u twee schetsen. De eerste is het profiel van de tijdelijke robuuste rand rondom DEO. De tweede schets is het profiel van de definitieve robuuste rand rondom DEO (tekst loopt door onder de afbeeldingen).

De tijdelijke rand:

2023 01 27 DEO Dronten doorsnede tijdelijk profiel 1

De definitieve rand:

2023 01 27 DEO Dronten doorsnede definitief profiel 1

Hieronder ziet u een plattegrond van het plangebied van DEO. Het groene vlak kan bijvoorbeeld de eerste fase van opslagsystemen zijn. Te zien is dat de robuuste rand deze systemen dan al omringt waardoor het zicht op de opslagsystemen zoveel mogelijk wordt weggenomen. Het gele vlak is het resterende deel van het plangebied waarop dan op een later moment opslagsystemen worden geplaatst. Als dat gebeurt, wordt vervolgens de rand rondom de systemen verplaatst zodat dan wederom alle opslagsystemen zijn omringd door de robuuste rand (tekst loopt door onder de afbeelding).

2023 02 06 DEO 3 hectare 2

Andere belangrijke onderdelen van de landschappelijke inpassing zijn:

  • Schaduwwerking voorkomen  
    In zowel de tijdelijke als de definitieve rand worden hoger opgaande bomen en struiken aan de zijde van het plangebied van DEO geplaatst. Dit voorkomt schaduwwerking richting de omliggende agrarische percelen. Tussen de opgaande begroeiing en omliggende percelen komt een drie meter brede zone van kruidenrijk grasland zonder opgaande begroeiing. 

  • Inheemse boom- en struikvormers 
    In zowel de tijdelijke als definitieve rand worden de volgende soorten voorgesteld:
    - Boomvormers: zomereik, veldesdoorn, haagbeuk, zwarte els, zoetkers.
    - Struikvormers: lijsterbes, sleedoorn, kardinaalsmuts, hazelaar, rode kornoelje.
     
  • Het hele jaar een dicht beeld van begroeiing 
    De begroeiing wordt in meerdere rijen geplant die ten opzichte van elkaar verspringen. Daardoor is er het hele jaar rond een dicht beeld van inheemse loofsoorten.

Financiële participatie
Naast dat we DEO goed landschappelijk inpassen, wordt er ook voor gezorgd dat de omgeving financieel kan participeren in DEO of financieel voordeel heeft van DEO. Zo kunnen omwonenden mee-investeren en komt er een bijdrage aan het Windfonds Groen.

  1. Mee-investeren via FlevoBESS voor iedereen binnen twee kilometer
    Alle inwoners en ondernemers binnen twee kilometer van DEO kunnen mee-investeren via FlevoBESS, een van de initiatiefnemers van DEO. Deze bewoners zijn hierover geïnformeerd door FlevoBESS.

  2. Bijdrage aan Windfonds Groen
    De gemeente Dronten heeft ons verzocht om een bijdrage te doen aan een gebiedsfonds. Afgesproken is dat wij 5000 euro per megawatt (MW) storten in het Windfonds Groen dat al door de gemeente Dronten is opgezet. Op dit moment is de verwachting dat de eerste fase van DEO (de eerste drie hectare) in totaal een vermogen van circa 90 MW krijgt, maar het totaalbedrag wordt dus bepaald aan de hand van het daadwerkelijke gerealiseerde vermogen van DEO.
    Windfonds Groen is opgezet om bij te dragen aan verbetering van de leefbaarheid en leefomgeving. Windfonds Groen vormt samen met Windfonds Blauw de Windfondsen Dronten. Als DEO doen wij dus een bijdrage aan Windfonds Groen. Meer over deze Windfondsen leest u hier: Stichting Windfondsen Dronten