Veelgestelde vragen
Hier vindt u de veelgestelde vragen over Dronter Energie Opslag. Staat uw vraag of antwoord er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op door een e-mail te sturen naar info@dronterenergieslag.nl
Over Dronter Energie Opslag
Dronter Energie Opslag (DEO) kan duurzame elektriciteit opslaan die is opgewekt door wind- en zonneparken uit de regio. Deze elektriciteit kan dan worden ingezet zodra dat nodig is. Met behulp van Dronter Energie Opslag kan – zeker op de beoogde locatie – een grote stap worden gezet naar het duurzame energiesysteem van de toekomst.
Het energieopslagproject zal gerealiseerd worden op agrarische grond direct ten noorden van het Gesloten Distributiesysteem Groen (GDG) tussen het Olsterpad en de Hoge Vaart, in het buitengebied van de gemeente Dronten. Het totale plangebied is zes hectare groot. Op drie hectare daarvan is de eerste fase van DEO gepland. De overige drie hectare wordt in een volgende fase gerealiseerd. De ontwikkelingen in de wereld van opwek en opslag van duurzame energie gaan snel. Mogelijk dat hier in de toekomst vergelijkbare energieopslagtechnieken kunnen worden gerealiseerd, maar dat is nu niet concreet. We werken als initiatiefnemers al wel aan een bestemmingsplanwijziging voor de gehele zes hectare.
Op onderstaande plattegrond is het blauwe vlak het onderstation van netbeheerders TenneT en Liander. Het groene vlak is het GDG. Het grijze vlak is de zes hectare waarbinnen Dronter Energie Opslag is beoogd en waarvoor een bestemmingsplanwijziging wordt aangevraagd. De groene stip links daarvan is één van de windmolens van Windpark Hoge Vaart Zuid (windpark onderdeel van Windplan Groen).
Hoe hoog de installaties worden, kunnen we nog niet precies aangeven. Dat wordt pas duidelijk als het exacte type installatie is gekozen. In het voorontwerpbestemmingsplan is vooralsnog een hoogte tussen vier en vijftien meter opgenomen. Tussen die bandbreedte moeten we dan een precieze installatie kiezen.
Met behulp van initiatieven zoals Dronter Energie Opslag kan – zeker op deze locatie – een grote stap worden gezet naar het duurzame energiesysteem van de toekomst.
Windmolens en zonne-installaties leveren een steeds groter deel van de elektriciteit die in Nederland wordt gebruikt. Dat is goed voor het klimaat. Wel is het een uitdaging voor het elektriciteitsnet. Windmolens en zonne-installaties produceren niet altijd precies evenveel elektriciteit, doordat hun productie meebeweegt met de hoeveelheid wind of zon. Daardoor wordt er soms te veel opgewekt door windmolens en zonne-installaties, soms precies genoeg en soms te weinig. Het aanbod van elektriciteit en de vraag daarnaar zijn dus niet altijd hetzelfde. Opslag van elektriciteit via onder andere batterijen kan helpen dat verschil op te lossen. Als er te veel elektriciteit wordt opgewekt, kan die extra elektriciteit worden opgeslagen om eruit te worden gehaald als er meer nodig is dan de windmolens en zonne-installaties op dat moment opwekken. Zo zijn vraag en aanbod in balans en blijft het elektriciteitsnet in balans. Opslag helpt ook de pieken op te vangen die eigenlijk te groot zijn voor het elektriciteitsnet. Als windmolens én zonne-installaties tegelijkertijd veel opwekken, kan dat meer zijn dan past door de elektriciteitskabels. De elektriciteit die er dan te veel is, kan tijdelijk worden opgeslagen. De elektriciteit gaat daarmee niet verloren en er wordt voorkomen dat door de productiepieken het elektriciteitsnet volloopt.
Locatie waar veel duurzame elektriciteit samen komt
De locatie naast het GDG is bijzonder, omdat hier veel duurzame elektriciteit samenkomt. Deze elektriciteit wordt opgewekt door windmolens van Windplan Groen en zonne-installaties in de regio die op het GDG worden aangesloten. Via het GDG is Dronter Energie Opslagdirect verbonden met het landelijke hoogspanningsnet. Dronter Energie Opslag kan daardoor een belangrijke rol spelen in het in balans houden van de elektriciteitsvoorziening in Nederland. Zo kan op één plek een grote stap worden gezet naar een duurzame en stabiele energievoorziening: veel elektriciteit van de windmolens en zonne-installaties wordt via het GDG geleverd aan het landelijke net en Dronter Energie Opslag helpt het hele systeem van vraag naar en aanbod van elektriciteit in balans te houden.
Hoogspanningsnetbeheerder Tennet en ook netbeheerder Liander hebben op dit moment steeds vaker te maken met netcongestie. Dit betekent dat het stroomnet vol begint te raken. Opslaginitiatieven zoals Dronter Energie Opslagkunnen in samenwerking met Liander en Tennet zorgen voor verlichting van de druk op het elektriciteitsnet.
De initiatiefnemers zijn GreenPowerBank Dronten B.V., FlevoBESS B.V. en Pure Energie Batterij Groen B.V. We werken op gelijkwaardige basis samen aan dit batterijproject: 1/3 voor GreenPowerBank Dronten B.V., 1/3 voor FlevoBESS en 1/3 voor Pure Energie. We maken samen één plan voor Dronter Energie Opslag. Wel zullen we waarschijnlijk elk ons deel van het project zelf bouwen en exploiteren, maar dit valt allemaal onder het gezamenlijke plan. Ons uitgangspunt is dat het project voor de omgeving zoveel mogelijk één gezamenlijke uitstraling heeft en niet oogt als drie verschillende projecten.
GreenPowerBank Dronten B.V. is een Nederlandse investeerder die sinds 1995 actief is op het gebied van de ontwikkeling en realisatie van wind- en zonneprojecten in Nederland. Duurzame energie is continue in ontwikkeling, daarom richt GreenPowerBank Dronten B.V. zich nu ook op de opslag van duurzaam opgewekte elektriciteit.
FlevoBESS is een samenwerkingsverband voortkomend uit de windparken XY Wind, Ansjovisstroom en Flevo Ventum. Dit zijn windparken in Oostelijk Flevoland, onderdeel van Windplan Groen. BESS staat voor Battery Energy Storage System. Door deelname in Dronter Energie Opslag kan Flevo-BESS de zelf opgewekte duurzame elektriciteit opslaan. FlevoBESS is in juridisch en economische zin een volledig zelfstandige onderneming.
Pure Energie is een duurzaam energiebedrijf dat eigen windmolens en zonneparken in Nederland ontwikkelt, realiseert en beheert. Deze duurzame elektriciteit levert Pure Energie aan zijn klanten. Pure Energie heeft twintig windmolens in Oostelijk Flevoland die onderdeel zijn van Windplan Groen. Pure Energie richt zich nu onder de naam Pure Energie Opslag B.V. ook op de opslag van de opgewekte elektriciteit en doet daarom mee in Dronter Energie Opslag.
Hoe de installaties er precies uit zullen zien, is nog niet bekend. Er is nog geen leverancier gekozen voor de apparatuur en doordat er verschillende typen installaties leverbaar zijn, kunnen we dat niet exact aangeven. Maar in essentie zal het bestaan uit meerdere stalen behuizingen met daarin batterijrekken. Iedere behuizing wordt geschakeld aan zijn eigen omvormer en transformator met een vergelijkbare technische uitstraling.
In het plan voor DEO is veel aandacht voor de landschappelijke inpassing van de installaties die worden geplaatst. Hieronder vatten we de belangrijkste onderdelen van de landschappelijke inpassing samen.
- Ook gedeeltelijke benutting van plangebied wordt landschappelijk ingepast
Het totale plangebied van DEO is zes hectare groot. Naar alle waarschijnlijkheid worden als eerste fase op een deel van dit plangebied energieopslagsystemen gerealiseerd. Ook in dat geval worden de geplaatste systemen landschappelijk ingepast. Er komt dan een tijdelijke, robuuste rand rondom die systemen. Dus ook als het plangebied van zes hectare nog niet volledig is benut, worden de al wel gerealiseerde systemen landschappelijk ingepast. Deze tijdelijke robuuste zone wordt circa twaalf meter breed. - Definitieve inpassing na volledige benutting van plangebied
Als op termijn het gehele plangebied van zes hectare is benut voor energieopslagsystemen, wordt de definitieve robuuste rand geplaatst. Deze rand is circa vijftien meter breed.
Hieronder ziet u twee schetsen. De eerste is het profiel van de tijdelijke robuuste rand rondom DEO. De tweede schets is het profiel van de definitieve robuuste rand rondom DEO (tekst loopt door onder de afbeeldingen).
De tijdelijke rand:
De definitieve rand:
Hieronder ziet u een plattegrond van het plangebied van DEO. Het groene vlak kan bijvoorbeeld de eerste fase van opslagsystemen zijn. Te zien is dat de robuuste rand deze systemen dan al omringd waardoor het zicht op de opslagsystemen zoveel mogelijk wordt weggenomen. Het gele vlak is het resterende deel van het plangebied waarop dan op een later moment opslagsystemen worden geplaatst. Als dat gebeurt, wordt vervolgens de rand rondom de systemen verplaatst zodat dan wederom alle opslagsystemen zijn omringd door de robuuste rand (tekst loopt door onder de afbeelding).
Andere belangrijke onderdelen van de landschappelijke inpassing zijn:
- Schaduwwerking voorkomen
In zowel de tijdelijke als de definitieve rand worden hoger opgaande bomen en struiken aan de zijde van het plangebied van DEO geplaatst. Dit voorkomt schaduwwerking richting de omliggende agrarische percelen. Tussen de opgaande begroeiing en omliggende percelen komt een drie meter brede zone van kruidenrijk grasland zonder opgaande begroeiing. - Inheemse boom- en struikvormers
In zowel de tijdelijke als definitieve rand worden de volgende soorten voorgesteld:
- Boomvormers: zomereik, veldesdoorn, haagbeuk, zwarte els, zoetkers.
- Struikvormers: lijsterbes, sleedoorn, kardinaalsmuts, hazelaar, rode kornoelje. - Het hele jaar een dicht beeld van begroeiing
De begroeiing wordt in meerdere rijen geplant die ten opzichte van elkaar verspringen. Daardoor is er het hele jaar rond een dicht beeld van inheemse loofsoorten.
Nee. Dronter Energie Opslag is een zelfstandig initiatief dat los staat van Windplan Groen. Ook is het een zelfstandig initiatief dat los staat van Gesloten Distributiesysteem Groen. Wel is het de bedoeling om via Gesloten Distributiesysteem het energieopslagproject te verbinden aan het elektriciteitsnet.